Peste 60% dintre bănci planifică să investească în noi tehnologii

EY Romania newsletter

Fii la curent cu ultimele noastre noutăți!

14.04

Parteneriatele cu noile companii inovatoare din domeniul tehnologiei sunt cruciale pentru succesul în afaceri, arată studiul EY Global banking Outlook, care are la bază un sondaj derulat în rândul directorilor executivi din aproape 300 de bănci din Europa, America, Africa și Asia-Pacific.

Doar 11% dintre executivii băncilor globale se așteaptă ca performanța financiară să se îmbunătățească semnificativ în următoarele 12 luni, se arată în raport. De altfel, în 2016, rentabilitatea medie a capitalurilor băncilor din Europa și din America de Nord a scăzut. Băncile europene au avut o rentabilitate medie de sub 4% anul trecut, cu mult sub cea a băncilor nord-americane, a căror rentabilitate media a rămas peste 10%.

În pofida eforturilor de reducere ale costurilor din ultimii ani, cheltuielile operaționale și administrative s-au redus în medie cu doar 6% între 2011 și 2015, dar impactul asupra profitului a fost anulat de reducerea veniturilor din aceeași perioadă.

„În sectorul bancar românesc, aşteptările privind performanţa financiară sunt ceva mai optimiste, în principal în baza reducerii costului riscului de credit pentru o bună parte din bănci, dar şi a stabilizării venitului net din dobânzi sau chiar a unei uşoare creşteri ale acestor venituri pentru o parte mai mică din bănci,” a menţionat Gelu Gherghescu, Financial Services Leader EY România. 

În ceea ce priveşte managementul riscului, studiul EY arată că gestionarea riscului reputaţional este o prioritate pentru 69% dintre bănci, iar îmbunătăţirea securității cibernetice şi a securităţii datelor este pe agenda a 64% dintre aceste bănci.

Simplificarea modelului de afaceri este considerată o prioritate de către 43% dintre bancherii chestionaţi, în timp ce parteneriatele cu companii FinTech sunt o prioritate pentru 39% dintre aceștia. În cadrul segmentului băncilor sistemice globale, procentele pentru cele două aspecte sunt semnificativ mai mari: 68% dintre aceste bănci consideră parteneriatele cu companii FinTech o prioritate şi 64% consideră că de asemenea o prioritate simplificarea modelului operaţional.

Studiul concluzionează că 63% din totalul băncilor care au răspuns sondajului sunt concentrate pe optimizarea canalelor de distribuţie, în principal prin digitalizare şi prin orientarea spre self-service. 56% consideră o prioritate utilizarea de noi tehnologii, inclusiv robotics, pentru a îmbunătăţi eficientă operaţiunilor. Pe segmentul băncilor globale, 74% consideră optimizarea canalelor o prioritate, iar 63% văd ca prioritară şi raţionalizarea rețelei de unităţi şi agenţii.

Aurelia Costache, Financial Services Advisory Leader EY România, spune: „O parte din băncile importante din piaţă locală au început deja implementarea tehnologiei Robotic Process Automation (RPA) pentru automatizarea anumitor procese care au costuri mari, dar şi ale unora cu impact pe competitivitate.”

 

Ca sa puteti vizualiza corect websiteul este nevoie sa va actualizati browserul. Puteti alege una din optiuni:


Google Chrome

Mozilla Firefox

Internet Explorer