Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Efectele reducerii cotei de TVA pentru restaurante și catering

Episodul 01 // 11-02-2018
Adrian Teampău

Adrian Teampău

Partener Asociat EY România
In dialog cu:
Cătălina Cambei

Cătălina Cambei

Manager, EY România
Note
00:45
Începând cu 1 noiembrie, cota redusă de TVA de 5% se aplică pentru mai multe categorii de servicii, și anume:
- cazarea în cadrul sectorului hotelier sau în cele cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
- serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice;
- dreptul de utilizare a facilităților sportive,
- serviciile constând în permiterea accesului în bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative.
01:43
Reducerea cotei de TVA ar trebui să determine o diminuare a prețurilor acestor servicii, adica s-ar reduce tariful acestor servicii.
04:11
Serviciile de restaurant și de catering presupun furnizarea de alimente și/ sau de bautură, preparate sau nepreparate, dar totdeaună însotiță de servicii legate de aceste alimente.
05:51
Potrivit Curții de Justiție a Uniunii Europene, furnizarea de mâncăruri pregătite și de băuturi care pot fi consumate imediat este rezultatul unei serii de servicii, de la gătirea mâncărurilor până la livrarea acestora pe un suport (adică farfurie) și ca aceasta este însoțită de punerea la dispoziția clientului a unei infrastructuri care cuprinde atât o sală de restaurant cu dependințe (de exemplu, toaletă, vestiar etc.), cât și mobilier și veselă.
07:58
Așadar, pentru a nu confunda serviciile de catering cu livrarea de alimente ”take away/ la pachet”, trebuie luată în considerare existența personalului pe care prestatorul îl pune la dispoziția clientului pentru servirea mesei, în cazul serviciilor de catering.
09:39
Nu se consideră că efectuează servicii de restaurant unitățile de alimentație publică ce nu dețin un spațiu în cadrul căruia să fie realizate suficiente servicii conexe care să permită consumul imediat al alimentelor și/sau a bauturilor, cum sunt de exemplu unitățile de tip stand, chioșc, tonomat sau snack-bar, simigerii, gogoșerii, care oferă spre consum preparate alimentare și/sau băuturi la tejghele-bar sau în spații restrânse de servire, fără nicio posibilitate de a lua loc sau care permite unui număr limitat de clienți să consume produsele pe loc.
Sunt Adrian Teampău, Partener Asociat în divizia de consultanță fiscală a EY România. Împreună cu Cătălina Cambei, Manager în cadrul aceluiași departament, vom discuta despre impactul reducerii cotei de TVA de la 9% la 5% în cazul serviciilor de restaurant și catering, începand cu 1 noiembrie 2018.
Bevor Sie zu YouTube weitergehen
Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te