Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Activitatea M&A din Europa propulsează valoarea tranzacțiilor din sectorul energiei și utilităților la un nivel record în 2018

  • Tranzacțiile integrate, de dimensiuni mari, din Europa au generat 49% din valoarea totală a tranzacțiilor
  • Segmentul energiei regenerabile a atras aproape jumătate (46%) din volumul tranzacțiilor globale
  • SUA au atras cele mai mari investiții de capital, totalizând 81,4 miliarde de dolari

 

Activitatea de tranzacționare din sectorul energiei și utilităților de la nivel global a atins un nivel record în 2018, înregistrând o creștere de 28% a valorii totale a tranzacțiilor, la 256,3 miliarde de dolari, și un număr de 546 de tranzacții, arată raportul EY Power transactions and trends Q42018.

 

Tranzacțiile din Europa au atras cea mai mare parte din valoarea tranzacțiilor din sectorul energiei și utilităților în 2018, 126,5 miliarde de dolari, și o creștere de 2,5 ori față de nivelul de 50,3 miliarde de dolari înregistrat în 2017. Energia regenerabilă a continuat să alimenteze volumul tranzacțiilor – cu 253 tranzacții reprezentând 46% din volumul total la nivelul tuturor regiunilor și 19% din valoarea totală a tranzacțiilor (48,3 miliarde de dolari). În 2018, cinci tranzacții implicând operațiuni de utilități integrate, fiecare în valoare de peste 1 miliard de dolari, au generat 32 miliarde de dolari (32%) din valoarea totală a tranzacțiilor de pe continentul american.

 

În ceea ce privește fluxurile de capital, Statele Unite au rămas cea mai atractivă destinație, capitalul investit aici în 2018 cumulând 81,4 miliarde de dolari, din care tranzacții interne în valoare de 55,1 miliarde de dolari și investiții străine de 26,3 miliarde de dolari. Canada a investit 20,2 miliarde de dolari în SUA (67,3% din activitatea investițională totală canadiană), cu investiții interne de doar 6,1 miliarde de dolari. China a fost principalul investitor în străinătate, plasând 34 miliarde de dolari în alte țări, din care 32,6 miliarde de dolari în Europa.

 

„2018 a fost un an excepțional pentru activitatea de tranzacționare din sectorul energiei și al utilităților de la nivel global, care a fost impulsionată de optimizarea portofoliilor și de tranzacțiile M&A de dimensiuni mari. Deși corporațiile au realizat 70% din numărul total al tranzacțiilor și au generat 80% din valoarea totală a acestora, a existat un interes foarte mare și din partea investitorilor financiari. De asemenea, piața noilor surse de energie a continuat să crească atât ca dimensiune, cât și ca importanță, pe fondul cererii din partea clienților și al reglementărilor. Pe măsură ce înaintăm în 2019, ne așteptăm să se mențină interesul pentru investițiile în energie regenerabilă, pentru stocarea energiei și în infrastructura pentru vehiculele electrice”,  a declarat Miles Huq, coordonator EY Global Power & Utilities Transactions Advisory

 

 

Energia regenerabilă și stocarea energiei rămân principalii vectori de creștere pe continentul american

În 2018, valoarea tranzacțiilor din sectorul energiei și utilităților de pe continentul american a scăzut cu 3% la 98,9 miliarde de dolari, pe fondul unei scăderi de 7% în SUA, în timp ce restul regiunii a înregistrat o creștere de 22% față de anul anterior. 

 

În ceea ce privește perspectivele, schimbările preconizate ale politicilor energetice din Brazilia, Mexic și Columbia ar putea încuraja cererea de investiții în aceste state. În februarie 2018, autoritatea federală de reglementare a sectorului energetic (FERC) din SUA a emis Ordinul 841, care va permite deschiderea piețelor la resursele de stocare a energiei și este de așteptat să impulsioneze investițiile în stocarea de energie în Statele Unite.

 

Reformele deschid calea tranziției Europei spre energie verde

Reformele pieței energetice din Uniunea Europeană (UE), incluzând majorarea țintelor privind ponderea surselor de energie regenerabilă pentru 2030, impunerea unor limite de emisii de CO2 asupra industriei transporturilor și eliminarea remunerării capacităților pentru producerea de electricitate pe bază de combustibili fosili, vizează accelerarea tranziției spre energie verde.

 

„Și în România vedem inițiative corporative de promovare a autovehiculelor electrice și a infrastructurii pentru încărcarea acestora. Stocarea energiei electrice a captat un interes crescut și așteaptă un cadru de reglementare corespunzător pentru remunerarea investițiilor. Noi proiecte eoliene cu turbine moderne de dimensiuni/capacități crescute și investiție specifică mai mică (ce va duce la cost de producție mai mic) sunt în faze avansate de analiză. Așteptăm tranzacții spectaculoase cu proiecte existente în contextul necesității de integrare pe verticala producere-furnizare. Pe fundalul absenței marilor proiecte centralizate ce ar trebui să acopere retragerile din funcțiune ale capacităților învechite, vom vedea o tendință de descentralizare a producerii energiei electrice, cu prosumerii în rol principal. Probabil primii vor fi consumatorii nerezidențiali”,  a declarat Valeriu Binig, Senior Advisor al EY România

 

Activele de producție au alimentat valoarea tranzacțiilor din Asia-Pacific

Asia-Pacific a înregistrat o scădere de 36% a valorii tranzacțiilor, la 29,7 miliarde de dolari de la 46,7 miliarde de dolari în 2017. Mai mult de jumătate (15,4 miliarde de dolari) din valoarea tranzacțiilor a fost generată de activele de producție, pe fondul a două tranzacții în valoare de 9,5 miliarde de dolari.

 

„În 2019, pe fondul creșterii ratelor dobânzilor, al instabilității condițiilor macroeconomice și al tensiunilor politice care au un impact major asupra investitorilor, anticipăm condiții dificile pentru piața M&A. Este posibil ca piața să se modifice favorizând creditorii în detrimentul debitorilor, fiind necesar un nivel tot mai mare de sofisticare pentru a identifica și concretiza oportunitățile de investiții strategice”,  a declarat Huq

Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te