Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Brexit în contextul transferului de produse cu dublă utilizare

Mihai Petre

Mihai Petre

Director, Comerț Internațional, Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică

Produsele cu dublă utilizare sunt produsele care pot avea o utilizare atât civilă, cât și militară. Transferul acestor produse cu dubla utilizare este condiționat de obținerea unui licențe de export. În cazul transferurilor intracomunitare, obținerea licenței nu este necesară pentru o parte considerabilă de produse aflate în lista celor cu dublă utilizare. Având în vedere retragerea din Uniunea Europeană, transferurile către/din Marea Britanie*, ce va deveni un stat terț Uniunii Europene, se va supune licențierii după data Brexit-ului.

Exportul de produse cu dubla utilizare către Marea Britanie

Având în vedere că Marea Britanie este o destinație importantă pentru produsele cu dublă utilizare fabricate în Uniunea Europeana, a fost emis un regulament pentru simplificarea formalităților administrative pentru această categorie de produse, ce nu se află pe lista celor sensibile pentru care se solicita licență chiar pentru transferurile intracomunitare.

Astfel, prin Regulamentul (UE) nr. 496/2019, Marea Britanie a fost adăugată pe lista destinațiilor care fac obiectul autorizației generale de export a Uniunii nr. EU001. Regulamentul intră în vigoare din ziua următoare Brexit-ului.

După data Brexit-ului, produsele prevăzute în această autorizație EU001 vor putea fi transferate în baza acesteia, cu respectarea condițiilor prevăzute in legislația europeana si naționala – notificare prealabila, raportarea exporturilor efectuate într-o luna etc.

Licențe de transfer intracomunitar către Regatul Unit, emise înainte de Brexit

Comisia Europeană a publicat o notificare în sprijinul operatorilor economici pentru cazul în care o autorizație de transfer intracomunitar către UK a fost emisă de autoritatea națională înainte de BREXIT, iar transferul are loc după aceasta dată.

Anumite produse sensibile cu utilizare duală, enumerate în anexa IV la Regulamentul (UE) nr. 428/2009, fac obiectul licențelor de transfer în interiorul Uniunii Europene. De la data Brexit-ului, exportul acestor produse va fi supus autorizării în conformitate cu termenii și condițiile aplicabile țărilor terțe, și anume în baza unei licențe de export. Conform acestei notificări, licențele de transfer intracomunitar eliberate de unul dintre statele membre pentru transferurile către Regatul Unit emise înainte de data Brexit-ului vor putea fi utilizate până la expirarea valabilității licenței.

Spre deosebire de legislația vamală, care se aplică produselor tangibile, legislația referitoare la produse cu dubla utilizare acoperă și produse intangibile (de ex. transferul de software, tehnologie, servicii de intermediere). Ca urmare, trebuie avute în vedere și acest tip de tranzacții cu produse intangibile în cazul în care fac parte din categoria celor cu dublă utilizare.

Ce impact au aceste modificări?

Agenții economici trebuie să analizeze, în perioada următoare, impactul acestor modificări asupra tranzacțiilor cu produse cu dubla utilizare pe relația UK, pentru a evita eventuale blocaje în livrarea produselor, imposibilitatea respectării contractelor comerciale sau încălcarea prevederilor legislației de control al exporturilor.

Mai multe detalii despre acest subiect vor fi prezentate la conferința 2019 – 2020: Noutăți și provocări vamale organizată de către noi în data de 6 iunie 2019. 

*Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – in text „Marea Britanie” sau „UK”

Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te