Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

COVID-19 – Mobilitatea în timp de criză

Claudia Sofianu

Claudia Sofianu

Partener | People Advisory Services
Iulian Pasniciuc

Iulian Pasniciuc

Manager | People Advisory Services – Global Mobility

Pe măsură ce Covid-19 continuă să se răspândească, problema modului de abordare a virusului în viața profesională de zi cu zi devine din ce în ce mai importantă.

 

Sunteți pregătiți?

În multe privințe, Covid-19 nu poate fi diferențiat față de alte valuri de boală, cum ar fi gripa sezonieră. Cu toate acestea, având în vedere amploarea preconizată și consecințele economice potențiale, ar putea fi necesare măsuri mai ample.

Sănătatea angajaților dumneavoastră este un bun valoros care trebuie protejat. În acest sens, trebuie luate măsuri de precauție pentru a se asigura că atât personalul, cât și compania dumneavoastră pot face față provocărilor Covid-19.

 

Restricții de călătorie în România

Datorită dinamicii în schimbare rapidă a alertei globale de sănătate pentru COVID-19, este imperativ pentru călători să se bazeze pe notificări oficiale privind restricțiile de călătorie și de intrare în diferite localități și țări: 

  • Sunt sistate cursele aeriene către și dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre.
  • Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud.
  • A fost aprobată suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele înspre și dinspre Italia. Măsura este valabilă din 10 martie până pe 31 martie 2020.
  • De asemenea, începând cu data de 12 martie și până la 31 martie 2020 sunt suspendate transporturile feroviare către și dinspre Italia.
  • Accesul cetățenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz.

 

Pana la acest moment sunt alerte de călătorie pentru următoarele state: Republica Populară Chineză, Republica Coreea, Japonia, Madagascar, Singapore, Vietnam, Regatul Thailandei, Iran, Israel, Regatul Hașemit al Iordaniei, Turkmenistan.

 

Cum reacționează autoritățile publice?

A fost aprobată suspendarea procesului de învățământ în unitățile școlare din învățământul preșcolar, gimnazial, liceal, postliceal și profesional, în perioada 11-22 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii acestei măsuri în funcție de situație.

Companiile și instituțiile publice recomandă angajaților, mai ales celor care au deja probleme de sănătate care îi pun în categoria de risc în cazul infectării cu coronavirus, să lucreze de acasă sau să-și ia concediu medical.

 

Cum reacționează mediul de afaceri?

Pentru situația actuală, din ce în ce mai multe companii private permit angajaților lor să muncească de acasă, lucru prevăzut și de legislația muncii din România. O astfel de măsură este benefică pentru toată lumea în condițiile în care Covid-19 are o mare rată de infecție.

Toate călătoriile de afaceri (întâlniri cu clienții, proiecte, training-uri) în afara României, sunt acum amânate sau anulate. Măsuri similare sunt luate și pentru evenimentele de afaceri cu prezență mai mare de 25 de persoane.

 

EY vă este alături în această provocare

EY's Crisis Management Compass este un cadru robust de gestionare a crizelor, conceput special pentru populațiile mobile, pentru a spori capacitatea organizațională de a gestiona evenimente dificile semnificative, cum ar fi epidemia COVID-19. Ghidul conține informații actualizate privind interdicțiile de călătorie la nivel mondial și ajută în a limita impactul potențial asupra angajaților, reputației, costurilor și răspunderii companiilor dumneavoastră.

Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te