Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

EY MA Barometer CSE

Piața de M&A din România a înregistrat în 2016 o scădere ușoară de 3% comparativ cu 2015, valoarea totală a acesteia fiind estimată la 3,54 miliarde USD. Numărul tranzacțiilor a scăzut și el, de la 123 în 2015, la 113 anul trecut. Doar trei țări din regiunea CSE au înregistrat în 2016 o creștere a numărului de tranzacții: Cehia, Croația și Grecia, se arată în barometrul EY privind fuziunile și achizițiile din Europa Centrală și de Sud-Est (CSE) – M&A Barometer.

 

EY M&A Barometer: Cea mai valoroasă tranzacție din Europa Centrală și de Sud-Est în 2016 – activele SABMiller

  • Sectorul IT a fost cel mai atractiv din regiune
  • Cehia, Croația și Grecia au înregistrat cea mai mare creștere a numărului de tranzacții

Cea mai valoroasă tranzacție din CSE s-a desfășurat anul trecut în sectorul alimentar: grupul japonez Asahi a achiziționat mai multe mărci de bere est-europene (printre care Ursus, Ciuc și Timișoreana), suma ridicându-se la 7,8 miliarde de euro. EY a oferit consultanță vânzătorului din cadrul aceste tranzacții, SABMiller.

Valoarea totală a tranzacțiilor din Europa Centrală și de Sud – Est a fost de 47,7 miliarde USD, cu 10,7% mai mult decât în 2015. Diferența se datorează, în principal, creșterii valorii medii a tranzacțiilor de peste 100 milioane USD. Dacă, în 2015, valoarea medie a tranzacțiilor din acest segment s-a cifrat la 361 milioane USD, aceasta a crescut la 385 milioane USD în 2016.  

După volumul tranzacțiilor, cel mai activ sector din România a fost cel industrial, în timp ce IT-ul a fost atractiv în Polonia, Cehia, Bulgaria și Turcia. La nivelul CSE, sectorul IT a atras cele mai multe tranzacții (189).  

În România, 81% dintre achiziții au fost realizate de investitori strategici. Tranzacțiile domestice au reprezentat 41% din numărul tranzacțiilor iar cele realizate de investitorii străini – 56%. Doar 3% dintre achiziții au fost reprezentate de investițiile românești în exterior.

În ceea ce privește originea capitalului străin investit în regiunea CSE prin fuziuni şi achiziţii, investitorii americani și cei vest-europeni au continuat să deţină cele mai mari ponderi în regiune, ca și în 2015. În România, cei mai activi achizitori au fost Germania (cu 12 tranzacții), Franța (7) și Polonia (5).

Anul 2016 a adus tranzacţii importante în România şi în regiune, arătând un nivel de încredere din ce în ce mai ridicat al investitorilor globali. Numai cele două tranzacţii mari transfrontaliere, vânzarea SABMiller România către Asahi şi vânzarea pachetului majoritar la KMG International (Rompetrol în România) către CEFC China Energy au depăşit 1 miliard de euro în valoare pe piaţa locală. In 2017, sectorul financiar se va consolida, zona de bunuri de consum va fi în continuare activă și va crește numărul tranzacțiilor în tehnologie.Florin Vasilică, Liderul departamentului asistenţă în tranzacţii, EY România

Top 10 cele mai mari tranzacţii care au avut loc în Europa Centrală și de Sud – Est în 2016

 

Compania ţintă
Ţara de proveniență a companiei-ţintă
Cumpărător
Ţara de proveninență a cumpărătorului
Valoare tranzacţie (în milioane USD)
CEE Business of Anheuser-Busch InBev*

 

 
Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, România
Asahi Group Holdings

 

 
Japonia
7.800
Allegro S.A.*

 

 
Polonia
Cinven, Permira, Mid Europa Partners

 

 
Marea Britanie
3.250
PointPark Properties s.r.o.

 

 
Cehia
GIC Private Limited

 

 
Singapore
2.675
Pekao S.A.*

 

 
Polonia
PZU S.A, Polish Development Fund S.A.

 

 
Polonia
2.555
EP Infrastructure, a.s.

 

 
Cehia
Macquarie Infrastructure and Real Assets

 

 
Australia
1.648
AVG Technologies N.V.

 

 
Olanda
AVAST Software s.r.o.

 

 
Cehia
1.365
J&T Finance Group SE

 

 
Slovacia
CEFC China Energy Company Limited

 

 
China
800
Multimedia Polska S.A.*

 

 
Polonia
UPC Polska

 

 
Marea Britanie
765
Mars Entertainment Group

 

 
Turcia
CJ-CGV

 

 
Coreea de Sud
689
KMG International N.V.

 

 
România
CEFC China Energy Company Limited

 

 
China
680

 *Tranzacțiile se supun reglementărilor și aprobărilor antitrust și se așteaptă să fie finalizate în 2017.

Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te