Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Prescrierea datoriei vamale - Deschiderea procedurii de infringement împotriva României este iminentă

Mihai Petre

Mihai Petre

Director, Comerț Internațional, Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică

În februarie 2019, Comisia Europeană a solicitat României ca în termen de două luni să modifice legislația națională în ceea ce privește termenul de prescriere al datoriei vamale prin intermediul unei scrisori de punere în întârziere.

Diferența între 3 si 5 ani pentru comunicarea unei datorii vamale

Legislația vamală românească prevede că datoria vamală poate fi comunicată debitorului într-un termen de cinci ani de la momentul la care a luat naștere.  Acest termen contravine legislației vamale europene care lasă doar trei ani la dispoziția autorităților vamale pentru a astfel de comunicare.

Excepție fac doar situațiile în care datoria vamală ia naștere ca rezultat al unei fapte penale, caz în care autoritățile vamale au la dispoziție zece ani pentru comunicare. 

Situația în prezent

Pana in prezent, nu am identificat nici un demers de modificare a Codului Vamal al României privind datoria vamală. Mai mult, în cadrul controalelor vamale ulterioare desfășurate, autoritățile încă aplică termenul de 5 ani deși deschiderea procedurii de infringement împotriva României este iminentă.

Ce impact poate avea aceasta modificare asupra companiei dumneavoastră?

În cazul în care ați făcut obiectul unui control vamal ulterior în urma căruia vi s-a comunicat o datorie vamală în baza termenului de 5 ani, vă recomandăm să analizați în ce măsură ați fi îndreptățiți să solicitați o restituire a unei părți din suma impusă.

 

Mai multe detalii despre acest subiect vor fi prezentate la conferința 2019 – 2020: Noutăți și provocări vamale organizată de către noi în data de 6 iunie 2019. 

Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te