Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Pulsul contribuabililor români ne arată punctele fierbinți din actualitatea fiscală românească

În luna aprilie, EY România a desfășurat un studiu care analizează părerea reprezentanților diferitelor companii din România despre operațiunea 'ICEBERG' a ANAF și gradul de pregătire a contribuabililor pentru inspecțiile fiscale, Declarația Unică și necesitatea automatizării proceselor fiscale.

Un procent de 82% dintre respondenți au evaluat potențialele riscuri cu care se confruntă companiile lor în domeniul prețurilor de transfer. Deși acest rezultat pare la prima vedere încurajator, se constată totuși că există o pregătire redusă față de eventualitatea unui control din perspectiva prețurilor de transfer în contextul operațiunii 'ICEBERG' a ANAF, cu doar 28% dintre respondenți declarând ca sunt pregătiți pentru un astfel de control, în timp ce 15% nu sunt deloc pregătiți. Peste jumătate dintre respondenți susțin că se afla în curs de pregătire și mai mult de o treime din contribuabili se așteaptă să facă obiectul unei inspecții.

Întrebați despre eficiența inspecțiilor fiscale efectuate de către ANAF, atât din perspectiva intervalului de timp, cât și a interacțiunii cu reprezentanții instituției, 48% dintre respondenți s-au declarat nemulțumiți și au considerat că inspecțiile se efectuează ineficient.

Declarația Unică este în continuare o “poveste fără sfârșit”, la mai mult de 1 an de la declanșarea “Revoluției Fiscale”. Conform studiului derulat de EY România, mai mult de jumătate dintre participanți (aproximativ 62%) au spus că Declarația Unica prezintă un grad “foarte ridicat / ridicat” de complexitate la completare, precum și depunere. Dintre aceștia, 54% au invocat problemele tehnice de funcționare a site-ului ANAF/ SPV, iar aproximativ 40% au fost de părere că nu este clară partea legislativă, respectiv că nu primesc răspunsuri coerente și utile din partea reprezentanților autorităților.

În plus, Declarația Unică a suferit modificări în 2019 față de anul trecut, iar ghidul elaborat de autoritățile fiscale pentru a ajuta la completarea ei conține mai mult informații generale și nu instrucțiuni practice. În consecința, în ce privește completarea Declarației Unice, studiul a relevat faptul că aceasta reprezintă un exercițiu dificil pentru o persoana cu experiență redusă sau aflată pentru prima dată în această ipostază.

De asemenea, studiul EY România a avut în vedere și analizarea priorităților contribuabililor români pentru perioada următoare. În acest sens, concluzia generată în urma studiului este că automatizarea proceselor fiscale în interiorul unei companii nu este doar o tendință de moment, ci o realitate generată de necesitate.

Urgența automatizării proceselor fiscale este dată de lipsa disponibilității angajaților aproape în orice domeniu, inclusiv financiar - contabil. Aceste aspecte sunt reconfirmate de 51% dintre respondenți, care au declarat că automatizarea procesului de întocmire a declarațiilor fiscale (mai specific, în domeniul TVA) este o prioritate în momentul de față. Studiul a arătat că doar 13% dintre respondenți au declarat că automatizarea declarațiilor fiscale nu este o prioritate pentru ei.

Acest studiu ne arată un nivel de conștientizare crescut din partea contribuabililor asupra mediului fiscal, legislației și practicii, chiar dacă nu toți sunt pregătiți să facă față provocărilor unui control fiscal pe diverse teme. În același timp, studiul reflectă și creșterea gradului de integrare a tehnologiei în tot ce este legat de fiscalitate în Romania. Avansul tehnologic, măsurile de digitalizare deja introduse de autorități, dar și lipsa forței de muncă, accelerează dramatic acest proces și creează un trend incontestabil pentru viitorul apropiat.”  a declarat Alex Milcev, Partener – Lider al Departamentului de Asistenţă fiscală și juridică, EY România.

Despre studiu

Studiul realizat de EY România analizează răspunsurile a 45 de reprezentanți cu funcții de conducere în departamentele financiar-contabil, după cum urmează: 42% director financiar, 29% tax manager, 7% contabil, 22% altele – manager, economist. 64% dintre companiile respondente au înregistrat în ultimul an fiscal o cifră de afaceri mai mică de 50 milioane euro, 10% între 51-100 milioane euro și 24% mai mult de 100 milioane de euro. Din punct de vedere al numărului de angajați, 56% dintre companiile analizate au peste 250 de angajați. Acest studiu a avut ca scop măsurarea impactului ultimelor modificări din domeniul fiscal asupra mediului de afaceri românesc, cu referire specifică la operațiunea ICEBERG și modul de desfășurare al inspecțiile fiscale, Declarația Unică și automatizarea proceselor fiscale. Studiul are la bază un chestionar aplicat în perioada 2 – 8 aprilie 2019, care cuprinde 10 întrebări conturate pe marginea subiectelor enumerate.

 

Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te