Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Acordarea de zile libere pentru părinți în momentul suspendării activităților didactice

În această ediție:

Zile libere pentru părinți pentru a-și putea supraveghea copiii, atunci când activitățile didactice ce presupun prezența efectivă în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie ante preșcolară sunt suspendate

În data de 2 decembrie se promulgă legea pentru aprobarea OUG nr. 147/2020.

Ordonanța a fost aprobată în contextul pandemiei Covid-19 și a suspendării activităților didactice și prevede acordarea de zile libere unuia dintre părinți pentru a-și supraveghea copiii, rămași acasă.

Astfel, zilele libere se acordă în condițiile în care copii nu depășesc vârsta de 12 ani sau sunt copii cu dezabilității cu vârsta de până la 26 de ani și sunt înscriși în unități de educație timpurie  ante preșcolară. Acestea se vor acorda doar unuia dintre părinți.

Prevederile ordonanței se aplică și pentru un părinte sau reprezentat legal care are în îngrijire, supraveghere și întreținere o persoană adultă încadrată în grad mare de handicap grav.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul de bază. Aceasta este în sumă brută și este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale, de asigurări sociale precum și plata de contribuții asiguratorii pentru muncă.

În vederea obținerii zilelor libere, pe lângă depunerea cererii părintelui, este necesară și o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte din care reiese ca nu va beneficia de zile libere conform ordonanței.

Pentru mai multe detalii referitoare la prevederile menționate de OUG nr.147/2020 consultați nr. 1166 din 2 decembrie 2020.

Echipa EY este disponibilă pentru mai multe detalii cu privire la cele menționate mai sus.

 
Pregătit de către:
Andreea Cosmănescu ― Tax Senior Manager ― Impozite Directe
Ecaterina Boca ― Senior Consultant ― Departamentul de Tax Knowledge Management
 
Pentru informații suplimentare, persoana de contact este:
Alex Milcev, Partener ― Lider al Departamentului de Asistență fiscală și juridică
 
Ernst & Young SRL
Clădirea Bucharest Tower Center,
etaj 22, Bd. Ion Mihalache nr. 15-17,
Sector 1, 011171, București, România
Tel: (40-21) 402 4000, Fax: (40-21) 310 7124
Email: office@ro.ey.com
Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te