Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Acordul de liber schimb UE-Japonia – dovedirea originii preferențiale

În această ediție:

Comisia Europeană aduce clarificări importante privind dovedirea originii mărfurilor în cadrul acordului de liber schimb UE-Japonia

Pe 16 decembrie 2019, Comisia Europeana a publicat un nou ghid privind modalitățile de dovedire a originii preferențiale pentru mărfurile tranzacționate în cadrul acordului de liber schimb UE-Japonia.

La nivelul UE, pentru a emite dovezi de origine preferențială in cadrul acordului, exportatorul trebuie sa emită un atestat de origine. De asemenea, acesta trebuie să fie înregistrat în Sistemul Exportatorilor Înregistrați european (REX) și să dețină un număr de înregistrare REX.

Noul ghid aduce clarificări importante în ceea ce privește posibilitatea exportatorului de a utiliza un document emis de o altă persoană (de exemplu, un producător) pentru a emite atestatul de origine în cazul tranzacțiilor în lanț la export.

De asemenea, acesta aduce explicații privind cine trebuie să dețină înregistrarea în sistemul REX în astfel de cazuri (producătorul  sau distribuitorul) și privind documentele comerciale în care se poate adăuga textul atestatului de origine.

Acordul de liber schimb UE-Japonia a intrat in vigoare la      1 februarie 2019. Acesta permite aplicarea de preferințe tarifare (taxe vamale reduse sau zero) în schimburile comerciale cu mărfuri originare între cele două teritorii.

Cum influențează cele de mai sus activitatea companiei dumneavoastră?

Dacă sunteți un distribuitor ce exportă mărfuri originare către Japonia, o procedură specifică este aplicabilă pentru dovedirea originii acestora.

Vă recomandăm să analizați din timp implicațiile noilor orientări ce pot eficientiza lanțul de aprovizionare și asigura conformitatea cu prevederile acordului de liber schimb UE-Japonia.

Pregătit de către:
Mihai Petre – Director, Taxe indirecte
 
Pentru informații suplimentare, persoana de contact este:
Alex Milcev – Partener, Director al Departamentului de Asistenţă fiscală și juridică
 

Ernst & Young SRL

Clădirea Bucharest Tower Center,

etaj 22, Bd. Ion Mihalache nr. 15-17,

Sector 1, 011171, București, România

Tel: (40-21) 402 4000, Fax: (40-21) 310 7124

Email: office@ro.ey.com

Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te