Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Actualizarea înregistrării în Registrul naţional al producătorilor de EEE/baterii

În această ediție:

20 martie/28 Februarie – termen limită pentru actualizarea înregistrării în Registrul naţional al producătorilor de EEE/baterii la ANPM

Anual, până la data de 20 martie, producătorii și importatorii de echipamente electrice și electronice („EEE”) au obligația actualizării înregistrarii în Registrul naţional al producătorilor de EEE la ANPM. Pentru baterii si acumulatori termenul limita pentru actualizarea anuală a înregistrării este de 28 februarie.

 

Care sunt principalele obligații ale producătorilor/importatorilor de EEE și de baterii și acumulatori?

Pe lângă obligația de înregistrare și actualizare anuală a acesteia, producătorii și importatorii de EEE mai au și alte obligații, printre care menționăm obligațiile de raportare atât către ANPM cât și către Administrația Fondului pentru Mediu precum și obligația de colectare.

În acest an, rata de colectare este de 45% iar începând cu anul 2021 crește la 65% din masa medie a cantităţii totale de EEE introduse pe piaţă în cei 3 ani precedenţi. Pentru baterii/acumulatori, rate de colectare este de 45% din  media cantitatilor introduse pe piaţă in anul in curs si cei 2 ani precedenti.

Acest obiectiv de colectare poate fi îndeplinit în mod individual sau prin transferarea responsabilităţilor prin contractarea unei organizaţii colective autorizată în acest sens.

Îndeplinirea individuală a obiectivelor este condiționată de prezentarea unui plan de operare prin care se prezintă ansamblul activităţilor pe care le vor desfăşura şi modalitatea prin care vor îndeplini obligaţiile care le revin atât pentru EEE-uri cât și pentru baterii/acumuatori. Acest plan de operare este evaluat și aprobat de către ANPM. În plus, în cazul EEE-urilor fiecare producător trebuie să asigure o garanţie, care să demonstreze că va fi finanţată gestionarea tuturor deșeurilor provenite de la EEE respective.

 

Cum influențează cele de mai sus activitatea companiei dumneavoastră?

Vă recomandăm să demarați procesul de înregistrare/actualizare a înregistrării la ANPM având în vedere faptul că pe langă amendă de până la 50.000 lei, riscați și suspendarea temporară a activităţii până la conformare.

De asememea, vă recomandăm să analizați în ce măsură societatea își îndeplinește obligațiile referitoare la EEE/baterii si acumulatori și să luați măsurile necesare în vederea asigurării conformării cu prevederile legale.

Pregătit de către:
Daniela Neagoe – Senior Manager, Taxe indirecte
Mihai Petre – Director, Taxe indirecte
 
Pentru informații suplimentare, persoana de contact este:
Alex Milcev – Partener, Director al Departamentului de Asistenţă fiscală și juridică
 
Ernst & Young SRL
Clădirea Bucharest Tower Center,
etaj 22, Bd. Ion Mihalache nr. 15-17,
Sector 1, 011171, București, România
Tel: (40-21) 402 4000, Fax: (40-21) 310 7124
Email: office@ro.ey.com
Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te