Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Buletin fiscal nr. 11 – Conceptul de „trabucuri sau țigări de foi” - Hotărârea Curții in cauza C-638/17 Skonis ir kvapas UAB

În această ediție: Conceptul de „trabucuri sau țigări de foi”

Hotărârea Curții in cauza C-638/17 Skonis ir kvapas UAB

Intră rulourile de tutun cu un înveliș exterior din tutun natural acoperit parțial cu un strat suplimentar de hârtie în categoria trabucurilor/țigărilor de foi sau a țigaretelor în sensul articolului 4 alineatul (1) litera a) din Directiva 2011/64/UE ?

 

Particularități ale cauzei – Pe scurt

În perioada septembrie – aprilie 2015, Skonis ir kyapas a importat în Lituania produse din tutun. Mai precis, rulouri de tutun având un înveliș exterior din tutun natural acoperit parțial cu un strat suplimentar de hârtie. Din perspectiva accizelor, produsele au fost declarate ca intrând în categoria trabucurilor sau a țigărilor de foi.

Autoritățile fiscale lituaniene au considerat că produsele în cauză trebuiau clasificate ca fiind țigarete, fiind supuse unei rate mai mari a accizei. Drept consecință, au impus societății plăți suplimentare în materie de accize. Decizia a fost contestată de societate, iar Comisia pentru litigii fiscale lituaniană a dispus anularea acesteia.

Instanța de trimitere, în fața căreia autoritatea fiscală lituaniană a declarat recurs, consideră că soluția litigiului depinde de interpretarea articolului 4 alineatul (1) din Directiva 2011/64.

În final, Curtea a decis că produsele din tutun al căror înveliș exterior din tutun natural este acoperit parțial cu un strat suplimentar de hârtie la nivelul filtrului, intră în categoria trabucurilor sau a țigărilor de foi, chiar dacă astfel de produse sunt vizual similare cu țigaretele.

 

Cum influențează hotărârea activitatea companiei dumneavoastră?

Daca importați rulouri de tutun cu un înveliș exterior din tutun natural acoperit parțial cu un strat suplimentar de hârtie (vizual similare cu țigaretele), din perspectiva accizelor, produsele trebuie clasificate în categoria trabucurilor și a țigărilor de foi, nu a țigaretelor. În România, la acest moment, produsele ce intră în categoria trabucurilor și a țigărilor de foi sunt supuse unei accize mai mici decât cea a țigaretelor.

 

Pregătit de către:
Cristina Galin, Senior Manager, Taxe indirecte

 

Pentru informații suplimentare, persoana de contact este:

Alex Milcev, Partener – Director al Departamentului de Asistenţă fiscală și juridică

 

Ernst & Young SRL

Clădirea Bucharest Tower Center,

etaj 22, Bd. Ion Mihalache nr. 15-17,

Sector 1, 011171, București, România

Tel: (40-21) 402 4000, Fax: (40-21) 310 7124

Email: office@ro.ey.com

Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te