Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Buletin fiscal nr. 12 – Hotărârea Curții în cauza C 567/17 ‘Bene Factum’ UAB

În această ediție:

    Este alcoolului etilic conținut în produse cosmetice și de igienă scutit de la plata accizelor?

    Hotărârea Curții în cauza C‑567/17 ‘Bene Factum’ UAB

În data de 15 aprilie 2019, a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cererea de pronunțare a unei hotărâri preliminare cu privire la aplicabilitatea scutirii de la plata accizelor a alcoolului etilic care nu este destinat consumului uman (se regăsește în produse cosmetice sau de igienă), dar este consumat ca băutură alcoolică de către unele persoane.

 

Particularități ale cauzei – pe scurt

O societate cu sediul în Lituania, care fabrică și comercializează produse cosmetice și de igienă, a introdus pe teritoriul lituanian, în scopuri comerciale, în perioada 2009 - 2014, apă de gură și alcool cosmetic.

Alcoolul etilic conținut în aceste produse era denaturat în conformitate cu cerințele stabilite de statul membru respectiv, cu alcool izopropilic, o substanță toxică. În consecință, societatea nu a plătit accize pentru alcoolul etilic denaturat conținut în produsele cosmetice.

Direcția Națională Fiscală a efectuat un control fiscal la societate, cu ocazia căruia a constatat că produsele importate și furnizate de aceasta din urmă erau vândute în diverse magazine, iar comercializarea acestora era axată în principal pe un public care le consuma ca băuturi alcoolice, care induc starea de beție. Prin urmare, s-a dispus dispus achitarea accizelor datorate și sumelor accesorii.

În final, Curtea a declarat că scutirea de la plata accizelor se aplică alcoolului etilic denaturat, în conformitate cu cerințele unui stat membru, conținut în produse cosmetice sau de igienă orală care, deși nu sunt destinate ca atare consumului uman, sunt consumate totuși de anumite persoane ca băuturi alcoolice.

 

Impactul deciziei

Prin aceasta hotărâre, Curtea a stabilit faptul că scutirea de la plata accizei pentru alcool etilic se acordă atunci când sunt îndeplinite cerințele legale (este denaturat și utilizat la fabricarea unor produse care nu sunt destinate consumului uman), chiar dacă aceste produse care conțin alcool sunt utilizate în alt scop și anume ca băuturi alcoolice.

 

Pregătit de către:
Daniela Neagoe, Senior Manager, Taxe indirecte

 

Pentru informații suplimentare, persoana de contact este:

Alex Milcev, Partener – Director al Departamentului de Asistenţă fiscală și juridică

 

Ernst & Young SRL

Clădirea Bucharest Tower Center,

etaj 22, Bd. Ion Mihalache nr. 15-17,

Sector 1, 011171, București, România

Tel: (40-21) 402 4000, Fax: (40-21) 310 7124

Email: office@ro.ey.com

Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te