Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Buletin fiscal nr. 15 – Recomandările Ministerului Mediului privind aplicarea OUG nr. 74/2018

În această ediție:

    Recomandările Ministerului Mediului privind aplicarea OUG nr. 74/2018, cu modificările și completările ulterioare

    Recomandările pentru aplicarea modificărilor legislative introduse prin Ordonanța de urgență nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind fondul pentru mediu, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 31/2019.

A apărut Ghidul privind aplicarea OUG nr. 74/2018

Redăm mai jos principalele precizări.

Metodele de colectare separată a deșeurilor municipale sunt:

-    recipienți cu volume diferite, în funcție de tipul și cantitatea de deșeuri reziduale sau reciclabile generate; 

-    saci personalizați cu coduri de bare și culoare diferită în funcție de tipul de deșeu colectat, puși la dispoziția asociațiilor de proprietari/ gospodăriilor individuale de către firma de salubritate;

-    modificarea frecvenței de colectare, la intervale mai ridicate de timp;

-    cântărirea deșeurilor la colectare - reprezintă sistemul ideal, prin care se montează pe recipiente cipuri RFID și etichetă cu coduri de bare pentru identificarea recipientului, iar pe autospecialele de colectare a deșeurilor se montează un cântar, beneficiarul plătind exact cât generează.

 

Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT-urile), fiind responsabile pentru asigurarea salubrizării localităților, trebuie să realizeze:

-    revizuirea și aprobarea Regulamentului de salubrizare și a Caietului de sarcini;

-    asigurarea investițiilor necesare pentru colectarea deșeurilor reziduale si reciclabile;

-    actualizarea tarifelor în vederea integrării costurilor suplimentare apărute în urma modificărilor sistemului de colectare;

-    aprobarea actelor adiționale la contractele de delegare de către autoritățile deliberative ale UAT și semnarea acestora.

 

Tarife/taxe distincte

-    Beneficiarii casnici – populația: achită o taxă exprimată în lei/persoană și lună sau lei/m3 și lună (în cazul aplicării opțiunilor referitoare la volum sau frecvență de colectare pentru implementarea instrumentului „plătește pentru cât arunci”) sau lei/kg (în cazul aplicării opțiunii referitoare la greutate pentru implementarea instrumentului „plătește pentru cât arunci”);

-    Beneficiarii non-casnici – operatori economici și instituții publice: plătesc în lei/m3, fiind facturată separat cantitatea colectată de deșeuri reciclabile, respectiv cantitatea colectată de biodeșeuri și deșeuri reziduale.

 

Penalități

-      Cetățenii care nu colectează în mod corect deșeurile trebuie să plătească taxe de 1,5 sau de 2, chiar 3 ori mai mari față de cele stabilite pentru colectarea corectă;

-      Operatorul va avea dreptul reîncadrării deşeurilor reciclabile, respectiv a biodeșeurilor colectate separat, în deșeuri reziduale cu aplicarea tariful respectiv, deopotrivă cu sancțiunea mai sus amintită, în cazul în care se constată un grad de impurificare a acestora mai mare de 25% pentru reciclabile, respectiv 10% pentru biodegradabile.

 

Precizăm faptul că recomandările prevăzute în acest ghid, nu sunt reglementate printr-un Ordin de ministru, fiind în acest moment doar un ghid orientativ. Mai multe informatii gasiti aici.

Pentru mai multe informații, nu ezitați să ne contactați.

 

Pregătit de către:
Adrian Teampau – Partener Asociat, Impozite Indirecte
Laura Ciobanu -  Manager, Impozite Indirecte
Viorel Ionescu – Senior Consultant, Impozite Indirecte

 

Pentru informații suplimentare, persoana de contact este:

Alex Milcev, Partener – Director al Departamentului de Asistenţă fiscală și juridică

 

Ernst & Young SRL

Clădirea Bucharest Tower Center,

etaj 22, Bd. Ion Mihalache nr. 15-17,

Sector 1, 011171, București, România

Tel: (40-21) 402 4000, Fax: (40-21) 310 7124

Email: office@ro.ey.com

Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te