Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Buletin fiscal nr. 20 - Taxe suplimentare de 30 % - 50% la importul in Turcia

În această ediție:

    Exporturile de încălțăminte, mobilier, electronice, biciclete din Uniunea Europeana pot fi supuse taxelor suplimentare de 30 % - 50% la importul in Turcia, cu excepția cazului în care sunt urmate de o dovada de origine validă UE, pe lângă certificatul A.TR

Sumar

La 24 mai 2019, Turcia și-a modificat regulamentele vamale privind dovedirea originii pentru anumite produse care fac obiectul unor taxe vamale suplimentare.

Prin urmare, exporturile de încălțăminte, mobilier, electronice și biciclete din Uniunea Europeană către Turcia pot face obiectul unor taxe vamale suplimentare la importul în Turcia, cu excepția cazului în care sunt urmate de o dovadă valabilă a originii UE, pe lângă certificatul de circulație A.TR.

 

În detaliu

În Turcia, sunt aplicabile taxe vamale suplimentare (de la 30% până la 50%) la importurile anumitor categorii de produse, în funcție de țara lor de origine. De exemplu, încălțămintea, mobilierul, produsele electrice, bicicletele care nu provin din țările UE sau din țările EFTA fac obiectul acestor obligații suplimentare.

Mărfurile care ajung în Turcia prin UE, însoțite de un certificat de circulație A.TR, sunt, de asemenea, supuse unor astfel de taxe suplimentare în lipsa unui certificat de origine UE care să dovedească faptul că acestea sunt într-adevăr originare din UE.

Începând cu 24 mai 2019, declarația exportatorului nu mai este acceptată de autoritățile vamale turce pentru acordarea scutirii de astfel de taxe vamale suplimentare. Utilizarea declarației furnizorului este acum limitată.

Dispozițiile noi prevăd ca în momentul punerii în liberă circulație a mărfurilor în Turcia, importatorul trebuie să depună și un certificat de origine împreună cu declarația de import.

 

Cum înfluențează cele de mai sus activitatea companiei dvs?

Dacă exportați mărfuri din UE în Turcia, acestea pot fi supuse taxelor vamale suplimentare la importul în acest teritoriu (de la 30% până la 50%). Pentru a beneficia în continuare de scutirea de taxe vamale suplimentare, pe lângă certificatul de circulație A.TR trebuie să calculați originea bunurilor și să eliberați un certificat de origine care să dovedească faptul că acestea sunt de origine UE sau EFTA.

Vă recomandăm să analizați din timp implicațiile asupra celor de mai sus, deoarece calcularea originii mărfurilor este un proces complex și consumator de timp.

 

Pregătit de către:
Mihai Petre, Director, Taxe
Jean-marc Cambien, Partener, Taxe

 

Pentru informații suplimentare, persoana de contact este:

Alex Milcev, Partener – Director al Departamentului de Asistenţă fiscală și juridică

 

Ernst & Young SRL

Clădirea Bucharest Tower Center,

etaj 22, Bd. Ion Mihalache nr. 15-17,

Sector 1, 011171, București, România

Tel: (40-21) 402 4000, Fax: (40-21) 310 7124

Email: office@ro.ey.com

Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te