Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Buletin fiscal nr. 23 – Tratamentul de TVA aplicabil serviciilor legate de efectuarea plăților prin debitare directă

Decizia CJUE în cauza C-5/17 DPAS Limited

În data de 25 iulie 2018, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (“CJUE”) a emis decizia în cauza DPAS Limited (C-5/17). Cauza este relevantă pentru o serie întreagă de sectoare, inclusiv cel bancar, cel al furnizorilor de servicii externalizate, precum și pentru platformele FinTech.

CJUE a decis că entitățile care administrează planuri de asistență stomatologică în numele medicilor stomatologi prestează servicii taxabile. Concluzia se bazează pe faptul că serviciile prestate de astfel de entități sunt de natură administrativă și se rezumă la solicitarea efectuării de plați, plățile propriu-zise fiind realizate de instituțiile financiare relevante.

Particularități ale cauzei și decizia Curții

DPAS administrează planuri de asistență stomatologică în numele medicilor stomatologi, colectând și transmițând sumele de bani către aceștia. Ca urmare a deciziei CJUE in cauza AXA Denplan, în care s-a stabilit că serviciile privind plățile erau taxabile dacă puteau fi calificate drept ‘recuperare de creanțe’, DPAS a implementat o structură contractuală nouă astfel încât serviciile sale erau prestate pacienților (i.e. debitorului), iar nu medicilor stomatologi (i.e. creditorului).

Întrebările înaintate CJUE vizează:

  • caracteristicile unei tranzacții privind plățile, scutită de TVA în baza art. 135(1)d) din Directiva de TVA a UE, în special în cazul în care o altă persoana realizează în fapt transferul de bani, și
  • testul privind beneficiarul serviciilor, respectiv dacă serviciul prestat către debitor (i.e. către pacientul medicului stomatolog) poate fi considerat un serviciu taxabil constând în recuperarea de creanțe.

CJUE a urmat în mare măsură opinia Avocatului General (AG), susținând că serviciile prestate de DPAS nu se califică drept servicii scutite de TVA, având în vedere că serviciile sunt de natură administrativă și nu constau propriu-zis într-un transfer de bani, fiind în fapt o operațiune anterioară realizării tranzacției privind plățile / viramentele. Conform CJUE, având în vedere că stabilirea valorii serviciilor prestate de DPAS și, în consecință, a bazei de impozitare privind TVA corespunzătoare prestării de servicii, este facilă (spre deosebire de alte operațiuni financiare), acordarea scutirii de TVA nu se justifică.

De asemenea, această decizie clarifică decizia CJUE în cauza AXA Denplan când au fost analizate servicii similare celor prestate de către DPAS.

În cele din urmă, pentru decizia sa, CJUE a considerat important faptul că DPAS nu era responsabil pentru refuzul sau anularea plății în contextul mandatului de debitare directă, aceste incidente ținând de răspunderea băncilor cu care lucrau pacienții și medicii stomatologi.

Ce aduce nou decizia CJUE în cauza DPAS?

DPAS este cea mai recentă decizie dintr-o serie de cauze în care s-au analizat aspecte privind tranzacții legate de plăți, începând cu SDC (C-2/95) și continuând cu AXA Denplan, iar mai recent cu cauzele NEC și Bookit.

Această decizie oferă clarificări asupra sferei de aplicare a scutirii de TVA în cazul serviciilor privind plăți / viramente pe teritoriul UE. Decizia confirmă că scutirea în cazul serviciilor privind plăți / viramente trebuie să fie de strictă aplicare și subliniază că, deși un serviciu poate fi esențial pentru realizarea plății / viramentului, acest aspect în sine nu este suficient pentru acordarea scutirii de TVA. Mai mult, deși CJUE subliniază că scutirea nu trebuie aplicată în mod limitativ (doar în cazul serviciilor prestate de bănci și instituții financiare), rămâne totuși neclar ce persoane ar putea în fapt oferi servicii privind plăți / viramente, considerate scutite din perspectiva TVA.

Decizia este relevantă pentru numeroși prestatori de servicii financiare – de la bănci până la prestatori de servicii externalizate și persoane implicate în circuitul plăților prin transfer bancar – mulți dintre aceștia beneficiind în prezent de scutirea de TVA. În cazul în care aceste servicii vor fi în cele din urmă supuse TVA, este probabil că unele afaceri și consumatorii finali se vor confrunta cu reducerea marjelor de profit sau vor suporta costuri suplimentare.

Logica CJUE este clară și reflectă direcția sa generală deja consacrată în ceea ce privește acest subiect. Orice afacere potențial afectată trebuie să analizeze în mod critic această decizie și să stabilească care ar fi impactul de TVA asupra serviciilor sale privind plățile.

Cum vă putem sprijini

În cazul în care sunteți interesați, vă putem sprijini în stabilirea tratamentului de TVA corect în cazul tranzacțiilor privind plățile / viramentele ce vă pot afecta raportările și obligațiile fiscale privind TVA, precum și în determinarea implicațiilor de TVA aferente.

 

Autor:

Nina Sava – Senior Manager, Impozite indirecte

 

Pentru informatii suplimentare, persoana de contact este:

Alex Milcev, Partener – Director al Departamentului de Asistenta fiscala si juridică

Email: office@ro.ey.com

Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te