Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Buletin fiscal nr. 25 - Uniunea Europeana extinde măsurile de protecție comercială pe platourile continentale și zonele economice exclusive ale Statelor Membre

În această ediție:

Uniunea Europeana extinde măsurile de protecție comercială pe platourile continentale și zonele economice exclusive ale Statelor Membre 

Comisia Europeană a publicat recent Regulamentul nr. 2019/1131 de instituire a unui instrument vamal pentru punerea în aplicare a articolului 14a din Regulamentul (UE) 2016/1036 al Parlamentului European și al Consiliului, precum și a articolului 24a din Regulamentul (UE) 2016/1037 al Parlamentului European și al Consiliului.

Noua legislație stabilește condițiile de percepere a taxei antidumping și/sau compensatorii asupra mărfurilor aduse pe o insulă artificială, pe o instalație fixă sau plutitoare sau pe orice altă structură aflată pe platoul continental sau în zona economică exclusivă a unui stat membru. De asemenea, regulamentul prevede și procedurile referitoare la notificarea și declararea produselor respective și plata taxei, în cazul în care produsele respective fac obiectul:

·   unui aviz de deschidere a unei anchete antidumping sau antisubvenție;

·   unui regulament de punere în aplicare al Comisiei prin care importurile sunt supuse înregistrării;

·   unui regulament de punere în aplicare al Comisiei de instituire a unei taxe antidumping sau compensatorii provizorii sau definitive

Astfel, primirea de mărfuri pe o insulă artificială, pe o instalație fixă sau plutitoare sau pe oricare altă structură aflată pe platoul continental sau în zona economică exclusivă a unui stat membru trebuie declarată de către destinatar prin intermediul unei declarații de primire.

Sunt vizate atât mărfurile aduse în aceste zone din teritoriul Uniunii Europene, cât și cele introduse direct din afara acestui teritoriu.

Dacă aduceți mărfuri în platoul continental sau zona economică exclusivă a unui Stat Membru (de ex. România sau Bulgaria) și acestea sunt supuse taxelor antidumping, vă recomandăm să analizați din timp procedura și implicațiile noilor reguli vamale mai sus menționate.

 

Pregătit de către:
Mihai Petre, Director -  Taxe indirecte
Jean-Marc Cambien, Partener - Taxe Indirecte

 

Pentru informații suplimentare, persoana de contact este:
Alex Milcev, Partener – Director al Departamentului de Asistenţă fiscală și juridică

 

Ernst & Young SRL

Clădirea Bucharest Tower Center,

etaj 22, Bd. Ion Mihalache nr. 15-17,

Sector 1, 011171, București, România

Tel: (40-21) 402 4000, Fax: (40-21) 310 7124

Email: office@ro.ey.com

Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te