Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Buletin fiscal nr. 38 – Consiliul UE adopta ajustări pe termen scurt ale sistemului actual de TVA al UE

Pe 4 decembrie 2018 Consiliul UE a adoptat trei acte legislative menite să ajusteze unele din normele UE privind TVA pentru a rezolva anumite aspecte specifice până la introducerea unui nou sistem de TVA. Aceste modificări vor fi aplicabile începând cu 1 ianuarie 2020.

Am rezumat cele mai importante aspecte mai jos:

  • Stocuri la dispoziția clientului

Va fi introdus un tratament simplificat și uniform pentru aranjamentele de tipul stocuri la dispoziția clientului (transferuri de bunuri către un depozit aflat la dispoziția unui cumpărător cunoscut dintr-un alt stat membru UE).

  • Livrări intracomunitare de bunuri

Codul de identificare în scopuri de TVA al beneficiarului va deveni o condiție suplimentară obligatorie pentru a putea beneficia de scutirea de TVA pentru livrări intracomunitare de bunuri.

Se stabilește un cadru comun pentru dovezile documentare necesare pentru a beneficia de scutirea de TVA pentru livrările intracomunitare de bunuri.

  • Tranzactii in Lant

Pentru a spori certitudinea juridică în stabilirea tratamentului TVA al tranzacțiilor in lanț, criterii uniforme vor fi utilizate la nivelul UE.

 

Autor: Silviu Savu – Manager, Impozite Indirecte

 

Pentru informatii suplimentare, persoana de contact este:

Alex Milcev, Partener – Director al Departamentului de Asistenta fiscala si juridică

Email: office@ro.ey.com

Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te