Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Buletin fiscal nr. 40 – Instrucțiuni pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru prestări de servicii restaurat sau catering

Instrucțiunile de aplicare unitară a prevederilor articolului 291 alin. (2) lit. e) și alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 1037 din 6 decembrie 2018

Am rezumat cele mai importante aspecte mai jos:

  • Se consideră că are loc o livrare de alimente supusa cotei reduse de TVA de 9% atunci când: o persoană impozabilă se limitează la livrarea unor feluri de mâncare standardizate la o locație precizată de client, fără nici un alt element suplimentar de prestare de servicii, sau atunci când livrarea felurilor de mâncare reprezintă elementul predominant al unei operațiuni.
  • Elementele care în mod normal însoțesc și sunt accesorii unei livrări de alimente (și prin urmare nu vor fi considerate ca fiind prestări de servicii din punct de vedere TVA) sunt următoarele:
    • prezentarea alimentelor la raft,
    • prepararea alimentelor,
    • transportul alimentelor la destinația indicată de client,
    • răcirea sau încălzirea alimentelor,
    • ambalarea alimentelor,
    • punerea la dispoziția clientului de tacâmuri de unică folosință, furnizarea de șervetele de hârtie, de muștar, ketchup, maioneză sau altele similar,
    • furnizarea de cutii de gunoi,
    • prezentarea generala a ofertei/meniului.
  • Elementele de prestare de servicii care pot conduce la încadrarea operațiunii, din punct de vedere TVA, drept prestare de servicii de restaurant sau catering trebuie în mod normal să fie diferite de cele menționate anterior și includ, dar fără a se limita la, următoarele:
    • furnizarea unui cadru adecvat care permite consumul alimentelor,
    • servirea alimentelor,
    • punerea la dispoziție de personal de servire, de bucătari sau de personal pentru curățenie,
    • punerea la dispoziție a veselei sau a tacâmurilor,
    • punerea la dispoziție a unui mobilier adecvat consumului alimentelor,
    • curățarea sau debarasarea meselor,
    • consultanța individuală privind alegerea alimentelor,
    • consilierea clienților cu privire la compoziția și cantitatea mâncării pentru anumite evenimente.
  • Punerea la dispoziția clienților a unor elemente de mobilier într-o zonă a cărei destinație principală nu este facilitarea consumului de alimente nu constituie un element ce ar putea încadra operațiunea drept prestare de servicii de restaurant.
  • Instrucțiunile definesc, de asemenea, ce se înțelege prin spațiul/locația prestatorului. Se consideră că prestatorul de servicii de restaurant deține folosința spațiului și în situația în care conform contractului încheiat cu propietarul spațiului, acesta din urmă acordă dreptul de acces la un spațiu comun mai multor beneficiari, percepând de la aceștia costurile de întreținere ale spațiului comun.
  • Punerea la dispoziția clienților a unor elemente de mobilier rudimentar (o tejghea sau mese de bar) care nu permit clienților să ia loc, nu se consideră ca accesorie livrării de alimente și prin urmare nu determină ca operațiunea să fie considerată drept prestare de servicii de restaurant.
  • În ceea ce privește oferirea atât a serviciilor de restaurant cât și livrări de alimente la pachet, opțiunea clientului la momentul efectuării comenzii este cea care determină încadrarea activității în una din cele două categorii.
  • Mai multe combinații de operațiuni pot fi luate în considerare, în funcție de dorințele clienților, pentru a încadra o operațiune drept prestare de servicii de catering, de la simpla pregătire și livrare a felurilor de mâncare până la prestația completă, care cuprinde în plus:
    • punerea la dispoziție a veselei, a mobilierului (ex. mese și scaune);
    • prezentarea felurilor de mâncare, decorațiunile;
    • punerea la dispoziție a personalului care se ocupă cu servirea și consilierea pentru alcătuirea meniului și pentru alegerea băuturilor.

În plus față de cele menționate mai sus, Instrucțiunile includ și exemple practice pentru calificarea operațiunilor fie ca livrări de bunuri, fie ca prestări de servicii de restaurant și catering.

 

Autor: Silviu Savu – Manager, Impozite Indirecte

 

Pentru informatii suplimentare, persoana de contact este:

Alex Milcev, Partener – Director al Departamentului de Asistenta fiscala si juridică

Email: office@ro.ey.com