Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Care sunt noile măsuri de fluidizare a traficului de mărfuri prin birourile vamale din România?

În această ediție:
Noi măsuri de fluidizare a traficului de mărfuri prin birourile vamale din România. Autoritățile încurajează operatorii economici să utilizeze procedurile simplificate de vămuire
 

ANAF a elaborat un set de măsuri care vor fi implementate la nivelul birourilor vamale teritoriale  din România începând cu luna august, ținând cont de timpii mari de vămuire cât și pentru a veni în sprijinul operatorilor economici în contextul crizei COVID-19.

În contextul în care la nivelul României, în prezent, procedurile simplificate de vămuire sunt utilizate într-o pondere de 10% față de 65,57%, media în UE, printre cele mai importante măsuri avute în vedere de autorități menționăm:

 • direcționarea mărfurilor prezentate pentru import la birourile vamale de frontieră către birourile vamale de interior din raza sediului importatorului;
 • încurajarea numărului operatorilor economici de a solicita și obține autorizația de vămuire la domiciliu;
 • alocarea de resurse umane suplimentare în cadrul birourilor vamale cu activitate ridicată;
 • efectuarea cu prioritate a formalităților de import în cadrul birourilor vamale de frontieră pentru mărfuri perisabile, grupaje sau a celor ce se supun contingentelor tarifare.
 

Prin comunicatul său, ANAF aduce aminte operatorilor economici de avantajele, atât din perspectivă logistică cât și financiară, a utilizării procedurii de vămuire la domiciliu (i.e. înscriere în evidențele declarantului). Mai precis:

 • reducerea cheltuielilor cu formalitățile vamale (frecvență și număr redus de declarații vamale de depus);
 • amânarea plații TVA în vamă;
 • taxe vamale plătite cumulat pentru o perioadă anterioară de 30 de zile;
 • direcționarea mărfurilor către sediul importatorului fără a depune imediat o declarație vamală (fără prezentare fizică la biroul vamal);
 • diminuarea interacțiunii între personalul companiei și funcționarii vamali, în contextul crizei COVID-19.
 

Notăm că procedura de vămuire la domiciliu este utilă și în cazul operatorilor economici care importă sau exportă din/către Marea Britanie, ținând cont ca începând cu 1 ianuarie 2021 între Uniunea Europeană și Marea Britanie vor fi aplicabile formalități vamale.

Dorim să vă reamintim că:

-    solicitarea autorizației de vămuire la domiciliu se poate realiza online prin intermediul Sistemului de decizii Vamale al UE.
-    obținerea autorizației implică îndeplinirea de către solicitant a anumitor condiții precum: solvabilitate financiară, experiență de cel puțin 3 ani în domeniul vamal, depunerea unei garanții globale, completarea chestionarului de autoevaluare AEO, proceduri interne adecvate etc.
 

Cum influențează cele de mai sus activitatea companiei dumneavoastră?

Dacă importați sau exportați mărfuri este posibil ca în procesul de vămuire să intervină schimbări în perioada următoare cu impact asupra activității companiei dumneavoastră. În acest context, vă recomandăm să aplicați din timp pentru utilizarea procedurii de vămuire la domiciliu.

Echipa specializată EY vă stă la dispoziție atât pentru obținerea autorizațiilor necesare, cât și pentru implementarea cu succes a acestora. Printre acestea menționăm:

 • vămuirea la domiciliu;
 • destinatar/expeditor agreat pentru tranzit;
 • operator economic autorizat „AEO”.
 
Pregătit de către:
Mihai Petre ― Director, Taxe indirecte
 
Pentru informații suplimentare, persoanele de contact sunt:
Alex Milcev – Partener, Lider al Departamentului de Asistenţă fiscală și juridică
Georgiana Iancu ― Partener Coordonator al Departamentului de Taxe indirecte
 
Ernst & Young SRL
Clădirea Bucharest Tower Center,
etaj 22, Bd. Ion Mihalache nr. 15-17,
Sector 1, 011171, București, România
Tel: (40-21) 402 4000, Fax: (40-21) 310 7124
Email: office@ro.ey.com
Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te