Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

În această ediție:

Ordonanța de Urgență nr. 163/2020 privind completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice,  precum și pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, publicata in  Monitorul Oficial nr. 883 din 28 septembrie 2020, Partea I.

 

Potrivit actului normativ, persoanele care nu au calitatea de pensionari și care vor să își completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie vor putea să plătească retroactiv contribuția la sistemul public de pensii pentru cel mult șase ani.

Astfel, cetățenii români din România sau din străinătate, care nu au fost pensionari, și care nu au fost asigurați în anumite perioade anterioare (în care nu au realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale al altor state membre UE ori din alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale), vor putea încheia, până la 1 Septembrie 2021, un contract de asigurare socială prin care își pot plăti retroactiv contribuția la pensie.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată și casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei.

Venitul pentru care se achită contribuția de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare, iar cota de contribuție de asigurări sociale este cea stabilita potrivit Codului Fiscal (în prezent, 25% din venitul asigurat).

Plata contribuției se poate realiza într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, până la 31 august 2021.

Actul normativ prevede și modelele documentelor necesare în vederea înregistrării contractului de asigurare socială.

Vă invităm să apelați cu încredere la consultanții noștri în vederea obținerii mai multor informații privind noutățile aduse de acest act normativ cât și aplicabilitatea acestor prevederi pentru dumneavoastră sau alte persoane interesate.

 
Pregătit de către:
Dan Răuț, Tax Manager ― People Advisory Services
 
Pentru informații suplimentare, persoanele de contact sunt:
Alex Milcev, Partener ― Lider al Departamentului de Asistenţă fiscală și juridică
 
Ernst & Young SRL
Clădirea Bucharest Tower Center,
etaj 22, Bd. Ion Mihalache nr. 15-17,
Sector 1, 011171, București, România
Tel: (40-21) 402 4000, Fax: (40-21) 310 7124
Email: office@ro.ey.com
Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te