Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Modalitatea de dovedire a originii mărfurilor în contextul Acordului Comercial și de Cooperare încheiat între Uniunea Europeană și Marea Britanie

În această ediție:

Modul de dovedire a originii mărfurilor în contextul Acordului Comercial și de Cooperare încheiat între Uniunea Europeană și Marea Britanie începând cu 1 ianuarie 2021

La 31 decembrie 2020, s-a încheiat perioada de tranziție pentru retragerea Regatului Unit din UE.

Acordul comercial și de cooperare, ce reglementează noua relație între Uniunea Europeană și Marea Britanie începând cu 1 ianuarie 2021, a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în data de 31 decembrie 2020.

Una dintre cele mai importate prevederi ale Acordului, din perspectiva vamală, este că nu se aplică taxe vamale pentru mărfurile originare din cele două părți, dacă se face dovada originii acestora prin una din următoarele modalități:  

- declarația de origine întocmită de către exportatorul unui produs. Acesta este responsabil pentru corectitudinea declarației de origine și a informațiilor furnizate;

- la import, se acordă tratament tarifar preferențial unui produs originar din cealaltă parte, pe baza unei cereri de tratament tarifar preferențial introduse de importator, în baza cunoștințelor sale asupra originii produsului respectiv (conceptul de „importer’s knowledge”). Importatorul este responsabil pentru corectitudinea cererii de tratament tarifar preferențial.

Pentru a putea furniza „declarația de origine” exportatorii din EU trebuie sa fie înregistrați în prealabil în sistemul REX. 

 

Cum influențează cele menționate mai sus activitatea companiei dumneavoastră?

Echipa de consultanță vamală dedicată a EY este disponibilă pentru:

  1. demararea tuturor formalităților necesare înregistrării în sistemul REX;
  2. analiza pașilor necesari pentru a putea solicita preferințe tarifare între 1 ianuarie 2021 și data obținerii numărului REX.
 
Pregătit de către:
Daniela Neagoe ― Senior Manager, Taxe indirecte
Mihai Petre ― Director, Taxe indirecte
 
Pentru informații suplimentare, persoanele de contact sunt:
Alex Milcev, Partener ― Lider al Departamentului de Asistență fiscală și juridică
Georgiana Iancu, Partener  Lider al Departamentului de Taxe indirecte
 
Ernst & Young SRL
Clădirea Bucharest Tower Center,
etaj 22, Bd. Ion Mihalache nr. 15-17,
Sector 1, 011171, București, România
Tel: (40-21) 402 4000, Fax: (40-21) 310 7124
Email: office@ro.ey.com
Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te