Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Modificări aduse Codului Fiscal prin Legile 239/2020, respectiv 230/2020

În această ediție:

Modificări aduse Codului Fiscal prin Legile 239/2020, respectiv 230/2020

Legea nr. 239/2020 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal prevede următoarele:

A. Impozit pe profit

Cheltuieli aferente unor unități de educație timpurie

Cu toate că într-o formă puțin clară, Legea adresează problematica cheltuielilor sociale (deductibile în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului), indicând includerea aici a cheltuielilor pentru funcționarea corespunzătoare a unor unități de educație timpurie.

În același timp, sunt incluse în sfera cheltuielilor nedeductibile cheltuielile privind funcționarea unităților de educație timpurie aflate în administrarea contribuabilului sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie, conform legislației în vigoare. Totuși, pentru aceste cheltuieli se acordă un credit fiscal, similar cu cel acordat pentru sponsorizări, în valoarea de 1.500 RON/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depășește impozitul pe profit datorat, diferența va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.

Cheltuieli deductibile și amortizarea fiscală

În această categorie se introduc cheltuielile efectuate pentru organizarea și desfășurarea învățământului dual preuniversitar și universitar. De asemenea, mijloacele fixe deținute și utilizate pentru organizarea și desfășurarea învățământului dual preuniversitar și universitar, precum și investițiile efectuate în acest sens reprezintă mijloace fixe amortizabile.

 

B. Impozit pe venit

Venituri neimpozabile

- În înțelesul impozitului pe venit, nu sunt impozabile veniturile primite de elevi/studenți pe parcursul învățământului dual preuniversitar/universitar;

Stabilirea venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real

- Sunt cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate pentru organizarea și desfășurarea învățământului dual preuniversitar și universitar;

Veniturile din salarii și asimilate salariilor

- Sumele plătite de angajator pentru educația timpurie a copiilor angajaților reprezintă venituri neimpozabile, în înțelesul impozitului pe venit.

Aceste prevederi au intrat în vigoare din data de 9 noiembrie 2020.

 

Legea nr. 230/2020 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal aduce clarificări condițiilor ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de scutiri în domeniul impozitului pentru terenurile și clădirile utilizate pentru prestarea de servicii turistice în sensul reformulării textului de la art. 456 alin. (4) și de la art. 464 alin. (4) din „servicii turistice cu caracter sezonier, pe o durată de cel mult 6 luni în cursul unui an calendaristic” în „servicii turistice, pe o durată de cel mult 180 de zile consecutive sau cumulate, în cursul unui an calendaristic”. Aceste prevederi se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2021.

Important: În prezent, există la Camera Deputaților un proiect de modificare a Codului fiscal ce prevede, între altele, abrogarea prevederilor care încadrează cheltuielile pentru funcționarea corespunzătoare a unor unități de educație timpurie în categoria cheltuielilor sociale. Astfel, trebuie urmărit cu atenție această inițiativă întrucât va aduce clarificări acestor prevederi care în forma actuală, lasă loc de interpretări.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta Monitorul Oficial nr.  1030/4.11.2020 și nr. 1041/6.11.2020.

Echipa EY vă stă la dispoziție pentru informații suplimentare referitoare la cele menționate mai sus.

 
Pregătit de către:
Cristina Mogoș ― Tax Senior Manager, Impozite Directe
Ecaterina Boca ― Senior Consultant, Departamentul de Tax Knowledge Management
 
Pentru informații suplimentare, persoana de contact este:
Alex Milcev, Partener ― Lider al Departamentului de Asistență fiscală și juridică
 
Ernst & Young SRL
Clădirea Bucharest Tower Center,
etaj 22, Bd. Ion Mihalache nr. 15-17,
Sector 1, 011171, București, România
Tel: (40-21) 402 4000, Fax: (40-21) 310 7124
Email: office@ro.ey.com
Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te