Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Modificări aduse Legii Societăților

În această ediție:

Modificări aduse Legii Societăților - Eliminarea restricțiilor care vizau calitatea de asociat unic într-o societate cu răspundere limitată

 

Legea nr. 102 din 2 iulie 2020 pentru modificarea şi completarea Legii Societăților nr. 31/1990 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 583 din 2 iulie 2020 și urmează să intre în vigoare pe 5 iulie 2020.

Principala modificare se referă la eliminarea art. 14 din Legea Societăților nr. 31/1990 (Legea Societăților) care reglementa anumite restricții privind calitatea de asociat unic în societățile cu răspundere limitată.

Eliminarea restricțiilor care vizau calitatea de asociat unic în societățile cu răspundere limitată

Legea Societăților prevedea, până la această modificare, două mari restricții cu privire la asociatul unic al societăților cu răspundere limitată:

(i)   o persoană fizică sau juridică nu poate fi asociat unic decât într-o societate cu răspundere limitată; şi

(ii)  o societate cu răspundere limitată nu poate avea ca asociat unic o altă societate cu răspundere limitată, alcătuită dintr-o singură persoană.

Eliminarea acestor restricții oferă o libertate sporită persoanelor fizice sau juridice care doresc să înființeze mai multe societăți cu răspundere limitată.

 

Modificări cu privire la posibilitatea funcționării mai multor societăți în același spațiu

Conform modificărilor aduse Legii Societăților, prevederile care restricționau funcționarea mai multor societăți în același spațiu au fost abrogate.

Totodată, prevederea care impunea emiterea de către autoritățile fiscale a unui certificat la înmatricularea sau la schimbarea sediului social al societăților a fost eliminată.

În plus, dacă la sediul social nu se desfășoară activitate, avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință prevăzut de Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari şi administrarea condominiilor poate fi înlocuit cu o declarație a administratorului societății.

 

Pregătit de către:
Georgiana Nichita – Managing Associate, Radu și Asociații SPRL
 
Pentru informații suplimentare, persoana de contact este:
Radu Diaconu – Partener Asociat
 
Radu și Asociații SPRL
Cladirea Bucharest Tower Center,
etaj 22, Bd. Ion Mihalache nr. 15-17,
Sector 1, 011171, București, România
Tel: (40-21) 402 4100, Fax: (40-21) 310 6987
Email: office@ra-law.ro
Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te