Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Noile prevederi ale Directivei (UE) 262/2020

În această ediție:

A fost publicată noua directivă privind regimul general al accizelor

Săptămâna trecută a fost publicată Directiva (UE) 262/2020 de stabilire a regimului general al accizelor (reformare).

Scopul acestei noi directive este acela de aliniere a legislației UE privind regimul general al accizelor cu prevederile Codului Vamal Unional, și să îmbunătățească atât procesul de circulație a produselor accizabile eliberate pentru consum pe piața UE, cât și procesul de supraveghere al acestor produse.

Printre noile prevederile introduse amintim:

1)     Noțiunile de „expeditor certificat” și „destinatar certificat”, acestea fiind persoanele fizice sau juridice înregistrate la autoritățile competente din statul membru de expediție/destinație în scopul de a expedia/recepționa produse accizabile, care au fost eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru și care sunt apoi deplasate către teritoriul altui stat membru.

2)     Procedura care trebuie urmată în cazul deplasărilor de produse accizabile care au fost eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru și care sunt deplasate către teritoriul unui alt stat membru pentru a fi livrate acolo în scopuri comerciale. Astfel, aceste produsele accizabile pot fi deplasate numai de la un expeditor certificat către un destinatar certificat.

3)    „Documentul administrativ simplificat electronic”, acest document fiind utilizat pentru a însoți deplasarea de produse accizabile reglementate de procedura de mai sus.

4)     Reglementări privind condițiile de exigibilitate și nivelurile accizelor aferente stocurilor de produse accizabile eliberate deja pentru consum, acestea putând să facă obiectul unei creșteri sau a unei reduceri a accizei, după caz.

Statele membre au obligația de a adopta și publica prevederi care sunt în conformitate cu aceste noi reglementări, o parte până la 31 decembrie 2021 și restul până la 13 februarie 2023.

 

Cum influențează cele de mai sus activitatea companiei dumneavoastră?

Dacă sunteți implicați în tranzacții cu produse accizabile trebuie să țineți cont de faptul că după ce aceste prevederi vor fi transpuse în legislația națională, atât dumneavoastră cât și clienții dumneavoastră trebuie să respectați noile reglementări.

Pregătit de către:
Mihai Petre – Director, Taxe indirecte
 
Pentru informații suplimentare, persoana de contact este:
Alex Milcev – Partener, Director al Departamentului de Asistenţă fiscală și juridică
 
Ernst & Young SRL
Clădirea Bucharest Tower Center,
etaj 22, Bd. Ion Mihalache nr. 15-17,
Sector 1, 011171, București, România
Tel: (40-21) 402 4000, Fax: (40-21) 310 7124
Email: office@ro.ey.com
Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te