Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Schemă de ajutor de stat pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, alimentație și agenții de turism

În această ediție:

Schemă de ajutor de stat pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, alimentație și agenții de turism a căror activitate a fost afectată de Covid-19

Luând în considerare că pandemia COVID-19 a reprezentat un șoc major pentru industria turistică, structurile de cazare, structurile de alimentație și agențiile de turism  OUG nr. 224/2020 aduce  o serie de măsuri privind acordarea de sprijin financiar.

Prezenta schemă își propune să stimuleze supraviețuirea și relansarea acestui sector prin salvarea de la faliment a unui număr important de actori economici, salvarea locurilor de muncă și stimularea întreprinderilor din acest sector să mențină activitatea pentru o perioadă de minimum șase luni.

Ajutorul se va acorda beneficiarilor sub forma unor granturi în vederea acoperirii parțiale, în cuantum de 20%, a pierderii din cifra de afaceri sau din rulaj, în cazul agențiilor de turism, rezultată din desfășurarea activităților aferente anumitor codurilor CAEN, suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019.

Pentru ca o întreprindere să fie eligibilă trebuie să îndeplinească cumulativ  următoarele condiții:
- nu au primit al ajutor , iar dacă au primit însumat cu cel primit în baza prezentei scheme nu depășește 800.000 EUR;
- nu se află în insolvență în momentul înscrierii în cadrul schemei de ajutor de stat.
 

Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar este de maxim 800.000 EUR, iar numărul estimat de beneficiari este de 73.211.

Beneficiarii schemei de ajutor de stat au obligația menținerii activității pentru care au obținut finanțare pentru cel puțin șase luni de la data semnării contractului de finanțare.

Prezenta schemă de ajutor de stat este valabilă până la 30 Iunie 2021, plata urmând să fie realizată în 30 de zile, de la semnarea contractului de finanțare.

Pentru mai multe detalii consultați Monitorul Oficial nr. 1330 din 31 Decembrie 2020.

Echipa EY este disponibilă pentru detalii suplimentare și clarificări referitoare la Schema de Ajutor de Stat menționată mai sus.

 
Pregătit de către:
Andreea Cosmănescu ―  Senior Manager Taxe, Impozite Directe
Teona Braia ― Tax Senior Consultant, Impozite Directe
Ecaterina Boca ― Senior Consultant, Departamentul de Tax Knowledge Management
 
Pentru informații suplimentare, persoanele de contact sunt:
Alex Milcev, Partener ― Lider al Departamentului de Asistență fiscală și juridică
Mihaela Mitroi, Partener ― Lider al departamentului de Asistență Fiscală și Juridică pentru Clusterul EY CESA South
 
Ernst & Young SRL
Clădirea Bucharest Tower Center,
etaj 22, Bd. Ion Mihalache nr. 15-17,
Sector 1, 011171, București, România
Tel: (40-21) 402 4000, Fax: (40-21) 310 7124
Email: office@ro.ey.com
Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te