Bucharest Tower Center, etaj 22 B-dul Ion Mihalache
nr. 15-17 011171 Bucuresti, sector 1, Romania
+40 21 402 4000

Buletin Fiscal nr. 29 - August 2019

În această ediție:

Companiile stabilite în afara Uniunii Europene nu mai pot acționa ca exportatori în Romania, chiar daca utilizează reprezentarea indirectă

Potrivit Ordinului nr. 2254/2019, începând cu data de 22 august 2019, operațiunile de export în Romania nu vor mai fi permise pentru operatorii economici stabiliți într-un stat terț Uniunii Europene, chiar dacă este utilizată modalitatea de reprezentare indirectă. Mai precis, aceștia nu vor mai putea fi menționați în caseta 2 a declarației vamale ca și exportator.

Conform Codului Vamal Unional, prin persoană „stabilită” se înțelege orice persoană care are un sediu social legal, sediul central sau un sediu permanent pe teritoriul vamal al Uniunii. Sediul permanent reprezintă un loc fix de activitate, unde atât resursele umane, cât și cele tehnice necesare sunt prezente în mod permanent și prin care se desfășoară, în totalitate sau în parte, operațiunile vamale ale unei persoane.

Întrucât aceste companii nu vor mai putea apărea în caseta 2 a declarației vamale de export, scutirea de TVA la export de care ar beneficia la exportul din Romania va fi cel mai probabil refuzată în practică de către organele de control.

Prin această modificare, România se aliniază la cerințele Codului Vamal Unional, alăturând-se celorlalte state membre care au implementat deja măsura.

Vă rugăm să notați că Sistemul Român de Procesare a Declarației Vamale "RCDPS" nu a fost încă actualizat pentru a restricționa astfel de operațiuni. Astfel, în practică, riscul de a efectua exporturi în mod necorespunzător este unul ridicat.

 

Cum influențează noul Ordin activitatea companiei dumneavoastră?

Dacă desfășurați exporturi din Romania și societatea dumneavoastră nu este stabilită pe teritoriul Uniunii Europene, începând cu data de 22 august 2019, nu veți mai putea acționa ca exportator, nici dacă utilizați modalitatea de reprezentare indirectă.

 

Pregătit de către:
Mihai Petre, Director – Taxe indirecte

 

Pentru informații suplimentare, persoana de contact este:

Alex Milcev, Partener – Director al Departamentului de Asistenţă fiscală și juridică

 

Ernst & Young SRL

Clădirea Bucharest Tower Center,

etaj 22, Bd. Ion Mihalache nr. 15-17,

Sector 1, 011171, București, România

Tel: (40-21) 402 4000, Fax: (40-21) 310 7124

Email: office@ro.ey.com

Abonează-te la noutățile EY România și fii la curent cu ultimele studii și articole, evenimente și comunicate de presă lansate de experții noștri.
Abonează-te